top of page
Yazarın fotoğrafıEbru Piroglu Durgut

Kalıp Kullanmak İsteyenler için Kılavuz:Metal ve Silikon Kalıplar

Güncelleme tarihi: 17 Kas 2023

Mum yapımında trendler sürekli değişiyor ve gelişiyor, denenmiş ve doğrulanmış yöntemler yeni teknikler ve stillerle bir araya getirilerek yeniden kullanıma sunuluyor. Kalıplanmış mumlar yüzyıllardır ortalıkta dolaşıyor, ancak yenilenen ilgi onları en yeni mum çılgınlığı haline getirdi. Yapımcılar bu klasik mumlara modern bir dokunuş katmanın yenilikçi ve heyecan verici yollarını buluyor.


Metal ve Silikon Kalıplar

Metal ve Silikon Kalıplar

Kalıp mumu, waxın bir forma dökülerek, sertleşmesine izin verilerek ve daha sonra yakmadan önce kalıptan çıkarılmasıyla yapılan herhangi bir mumdur. Bağımsız bir mum yaparken dikkate almanız gereken 3 önemli husus vardır. Birincisi wax, ikincisi kalıp ve son olarak dikkate almanız gereken son şey fitildir.

Koleksiyonunuza kalıplanmış mumlar eklemek için birçok harika neden var. Çizginizi kavanoz mumları yaparken mümkün olmayan birçok farklı şekil ve boyuta genişletmenize olanak tanır. Kalıplanmış mum yapmayı düşünmenizin bir başka nedeni de kavanozların maliyetinin artması ve tedarik güvenilirliğinin azalmasıdır.

Bağımsız mumlar, özellikle türüne bağlı olarak oldukça pahalı olabilen kalıp(lar)ınızın ilk masraflarını da beraberinde getirir. Ancak bu yatırımdan sonra, kaliteli kalıplara yatırım yaparsanız ve onlara iyi bakarsanız, o kalıbı değiştirmeniz gerekmeden önce defalarca kullanabileceksiniz.

Burada güzel, bağımsız mumlar yaratma yolculuğunuza nasıl başlayacağınızı keşfedeceğiz. Kullanabileceğiniz wax türlerini ve 2 popüler kalıp türünü ele alacağız. Ayrıca kalıp mumunun nasıl yapıldığını ve kalıplarınızın bakımını en iyi şekilde nasıl yapacağınızı da açıklayacağız.


Kalıplanmış Mumlar İçin Hangi wax Kullanılır?

Bağımsız bir mumun kendisini yerinde tutan bir kabın duvarları olmayacağından, yanarken şeklini koruyabilecek son derece sert bir wax seçmeniz gerekecektir. Kalıplanmış mumlar için kullanılabilecek parafin , balmumu , palmiye mumu ve ayçiçek wax dahil olmak üzere çeşitli farklı waxlar vardır . Minimum erime noktası yaklaşık 140°F olan bir balmumu bulduğunuzdan emin olmanız gerekir.

Daha sert waxlar, kaplar için tasarlanan yumuşak waxlara göre ısıyı daha iyi idare edebilir. Bağımsız bir mum yaparken kap için kullanılan wax kullanmak istememenizin birkaç nedeni vardır. İlk olarak, bazı soya waxları ve hindistancevizi waxı gibi son derece yumuşak mumların kalıptan çıkması neredeyse imkansız olacaktır.

Son olarak, mumunuzu kalıptan tek parça halinde çıkarmayı başardıysanız, mumunuzu yakan kişinin, mum eriyip büyük yağlı bir su birikintisine dönüştüğünde ortaya çıkan korkunç pisliği temizlemeye hazırlıklı olması gerekecektir.

Özellikle kalıp mumları için tasarlanmış bir wax seçtiğinizde, uygun kalıp ve fitil ile eşleştirildiğinde mumunuzun güzel bir şekilde çıkacağından ve son yanığa kadar formunu koruyacağından emin olabilirsiniz.

Doğru Kalıp Nasıl Seçilir?

Çalışmak istediğiniz waxı seçtikten sonra bir kalıp seçmeniz gerekecektir. Burada en popüler 2 mum kalıbı türüne bakacağız: metal ve silikon.

Pürüzsüz kenarları olan temel şekillere sahip mumlar yapmayı planlıyorsanız metal kalıplar harika bir seçenektir. Çok dayanıklıdırlar ve yüksek erime noktalı waxlar kullanıldığında iyi dayanırlar. Silikon kalıplarla karşılaştırıldığında metal kalıplar nispeten ucuzdur. Uygun bakım yapıldığında metal kalıpların ömrü çok uzundur. Hatta bazı eski metal mum kalıplarının değeri arttı ve koleksiyoncular tarafından aranıyor.

Metal kalıp kullanmanın bazı dezavantajları, bunlarla yalnızca ilginç detayları olmayan basit şekilli mumların yapılabileceği gerçeğini içerir. Diğer bir önemli dezavantaj ise, waxın yapışkanlığı nedeniyle kalıplardan çıkarılmasının zor olması nedeniyle mum yapımı için ideal kalıplar olmamalarıdır.

Silikon kalıplar, karmaşık ayrıntılara sahip çeşitli şekillerde mumlar yapmak için mükemmeldir. Silikon kalıp kullanmanın avantajları çoktur, bu yüzden birçok profesyonel mum yapımında bunları kullanıyor.

Silikon Kalıp Kullanmanın Faydaları

  • Yüksek kaliteli malzemelerden yapıldığında, silikon kalıplar esasen zarar görmez ve uzun yıllar boyunca profesyonel mum yapımına dayanabilir.

  • İçine 200°F'nin üzerinde balmumu dökülmesine dayanabilir.

  • Çoğu mum silikona yapışmadığından kalıp ayırmaya gerek yoktur.

  • Silikon kalıplarla yapılan mumlara yapılabilecek şekiller ve eklenebilecek detay sayısı neredeyse sınırsızdır.

Ana dezavantajı, satın almanın çok maliyetli olmasıdır, ancak birkaç yıllık kullanımdan sonra, yüksek fiyata değdiğini göreceklerdir. Ayrıca çekme mukavemeti yüksek, kaliteli bir silikon kalıp satın aldığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Kolayca yırtılıp kırılabilen ve çok az kullanımdan sonra değiştirilmesi gereken düşük gerilimli silikondan yapıldıkları için ucuz silikon kalıplara dikkat edin. Daha ucuz silikon kalıplar aynı zamanda mumdan muma aktarılabilen renk ve kokuyu da emer.

Kalıp Mumu İçin Doğru Fitili Seçmek

Ayaklı mumunuz için en iyi fitili seçmek, bir kap mumu için fitil seçmeye benzer. Çalışacağınız balmumu türüne en uygun fitili arayarak başlayın. Daha sonra doğru boyuttaki fitili seçmek için mumunuzun çapını (genişliğini) bilmeniz gerekecektir.

Bir kap mumunda iyi çalışan bir fitil büyük olasılıkla aynı çaptaki bağımsız bir mum için en uygun olmayacaktır. Bunun nedeni waxın çok daha sert olması ve erime noktasının daha yüksek olmasıdır. Serbest duran bir mum, aynı genişlikteki bir kap mumu ile aynı büyüklükte bir erime havuzu oluşturmak için daha fazla ısıya ihtiyaç duyacaktır.

Kalıp mumunuz için doğru boyuttaki fitili seçerken son derece dikkatli olmanız gerekecektir. İdeal olarak mum yavaşça ve tamamen kendi kendine yanacaktır. Mumu fazla fitillerseniz aşırı ısı, eriyik havuzunun mumun duvarlarını kırmasına neden olur ve erimiş mumun yandan aşağı akmasına neden olur. Mumu az fitillendirirseniz, ortasından tünel açacak ve muhtemelen yanlardaki mumun alevin üstünde eriyip sönmesi nedeniyle boğulacaktır. Tüm mumlarda olduğu gibi, mumunuz için doğru fitili seçtiğinizden emin olmak için baştan sona test yakma işlemi son derece önemlidir.

Kalıp Mum Nasıl Yapılır

Artık hangi malzemeleri kullanacağınızı bildiğinize göre, hem metal kalıp hem de silikon kalıp kullanarak nasıl bağımsız mum yapacağınıza bakalım. Kalıp mumu yapmanın birkaç farklı yolu olduğunu unutmayın ve biz sadece her kalıp türü için en sevdiğimiz yöntemleri ele alıyoruz. Bir mum üreticisi olarak sizin için en uygun yöntemi bulmanız önemlidir.

Metal Kalıpta

Kalıbınızın temiz ve kuru olduğundan emin olarak başlayın. Daha sonra fitilinizi kalıbın alt kısmındaki önceden delinmiş delikten kaydırarak eklemeniz gerekecektir. Fitili, ucunda birkaç mm fitil bırakarak kayma düğümüne bağlayın. Biraz kalıp kapatıcı alın ve fitilin etrafındaki deliği kapatın. Düğümün ve mühürleyicinin deliği tamamen kaplayacak şekilde fitili yavaşça kalıbın üstünden yukarı doğru çekin. Ekstra önlem olarak, düğümü ve kapatıcıyı bir parça koli bandıyla kapatmanızı ve herhangi bir sızıntıya karşı daha fazla koruma sağlamak için kalıbı bir tepsiye yerleştirmenizi öneririz. Daha sonra fitili sıkı ve düz bir şekilde gergin tutmak için fitili bir fitil çubuğuna veya fitil ortalama aracına sabitleyin.

Kalıbınız hazırlandıktan sonra, waxınızı önerilen sıcaklıkta eritecek, ocaktan alacak, parfüm yağınızı ve/veya boyanızı ekleyecek ve birleştirmek için hafifçe karıştıracaksınız. waxın tercih ettiğiniz dökme sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin. Wax daha yüksek sıcaklıklarda dökmek parlak, pürüzsüz bir yüzey oluştururken, daha düşük sıcaklıklarda dökmek mat, rustik bir görünüm sağlar.

Yanlara wax sıçratmamaya dikkat ederek waxı yavaşça kalıbın ortasına dökün. Daha sonra ikinci bir dökme işlemi yapmak için dökme kabınızda yaklaşık 3-4 ons wax bırakın. Balmumu sertleşmeye başladığında, hava ceplerinin oluşmasını önlemek için fitilin etrafına bir şişle kabartma delikleri açın.

Mum neredeyse tamamen sertleştiğinde ancak kalıbın kenarlarından henüz büzülmediğinde, ilk dökümden kurtardığınız waxı yeniden ısıtın. Birinci ve ikinci dökmeler arasında gözle görülür bir çizgi oluşmasını önlemek için, waxı ilk dökmenizin dökme sıcaklığından 10°F daha yüksek bir sıcaklığa ısıtmanız gerekir. Kalan waxı kalıba dökün ve gece boyunca soğumasını bekleyin.

Tamamen ayarlandığında kalıp kapatıcıyı çıkarın ve düğümü çözün. Kalıbı ters çevirin ve mumu yavaşça çıkarın. Mumu yukarı kaldıramıyorsanız, kalıba yapışmış olabilecek alanları serbest bırakmak için kenarlarını hafifçe sıkın. Kalıbı birkaç dakika buzdolabına (dondurucuya değil) de koyabilirsiniz. Soğuk, waxın küçülmesine ve sertleşmesine yardımcı olacak ve çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.

Mumun kalıbın alt kısmındaki kısmı mumunuzun üst kısmı olacaktır. Alttaki fitili, mumun tabanıyla aynı hizada olacak şekilde kesin. Mumun üst kısmındaki fitili ¼ inç uzunluğunda olacak şekilde kesin. Artık mumunuz tamamlandı ve keyfini çıkarmaya hazırsınız!

Silikon Kalıpta

Silikon kalıpta mum yapmak, metal kalıpta mum yapmaktan biraz farklıdır. Silikon kalıp kullanırken fitil pimi kullanmayı tercih ederim, ancak aynı zamanda metal kalıpta önerdiğimiz gibi kalıbınızın altından bir fitil geçirip fitili bir fitil çubuğa sabitleyebilirsiniz.

Fitil pimini silikon kalıbın alt kısmının ortasına iterek ve herhangi bir sızıntı olması durumunda kalıbı bir tepsiye yerleştirerek başlayın. Waxınızı ısı kaynağından çıkarmadan ve istenirse koku ve boyayı hafifçe karıştırmadan önce önerilen sıcaklığa ısıtın.

Waxın seçilen dökme sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin ve ardından waxı yavaş ve dikkatli bir şekilde kalıba dökün. Daha önce de belirtildiği gibi, daha yüksek sıcaklıklarda dökmek size pürüzsüz ve parlak bir yüzey sağlarken, daha düşük sıcaklıklarda dökmek daha mat, pürüzlü bir yüzey elde edilmesini sağlar. Wax sertleştiğinde ancak sıcak ve esnek kaldığında fitil pimini çıkarın (mumun boyutuna bağlı olarak döktükten yaklaşık 2-3 saat sonra). Pimi çok erken çekerseniz delik çökecektir. Pimi çok geç çekerseniz ağdadan çıkarmak çok zor olacaktır.

Mum tamamen soğuduktan sonra mumu silikon kalıptan dikkatlice çıkarın. Mumun çok sayıda karmaşık detayı varsa, kalıptan çıkarma işlemi sırasında kırılmamaları için ekstra dikkatli olmanız gerekecektir. Önceden mumlanmış, önceden tırnaklı bir fitili mumun alt kısmından yukarı doğru kaydırın. Fitili kapatmak ve mumun tabanını düzleştirmek için mumun tabanını yeniden ısıtın. Hafifleyin ve keyfini çıkarın!

Kalıbınızın Bakımı

Mum kalıpları çok pahalı olabilir, bu nedenle onlardan mümkün olduğunca fazla yararlanmak için onlara dikkat etmeniz önemlidir. Hem metal hem de yüksek kaliteli silikon kalıplar çok dayanıklıdır, bu da bakımlarını kolaylaştırır.

Metal kalıpları temizlemek için su kullanmaktan kaçınmak en iyisidir; çünkü bu, paslanmalarına neden olabilir. Kalıplara yapışan balmumunu yeniden eritmek için ısı tabancası veya saç kurutma makinesinin ısısını kullanın ve ardından elinizi yakmamaya dikkat ederek bir kağıt havluyla silin. Kaynağı zayıflatabileceğinden, metalin kaynaklandığı yerde çok fazla ısı yoğunlaştırmamaya çalışın. Nem kalıbın paslanmasına neden olabileceğinden kalıbı kuru bir yerde saklayın.

Silikon kauçuk kalıplar tekrarlanan kullanımlardan sonra ince bir balmumu cilası oluşturur. Hafif bir cilayı çıkarmak için, sadece bir şişe fırçasıyla fırçalayabilir veya ağır bir cila cilası için bulaşık makinesinde çalıştırabilir veya bir tencerede suda kaynatıp yumuşak bir bezle silebilirsiniz. Kalıbınızı dik bir şekilde saklayın ve toz ve kiri dışarıda tutmak için kağıt havlu gibi bir şeyle örtün.

Çözüm

Serbest duran kalıplanmış mumlar yapmayı öğrenmek, mum yapma deneyiminizi genişletmenin eğlenceli bir yoludur. Kap mumları için mümkün olmayan ilginç yeni şekiller eklemenizi sağlayacaktır. Yapılması biraz daha zor olsa ve kalıplar biraz pahalı olsa da, onlara başladığınızda ödüller zorluklardan çok daha ağır basacaktır. Kaliteli kalıplar bulduğunuzdan emin olun, böylece onlardan bol miktarda yararlanırsınız ve ömürlerini mümkün olduğu kadar uzatmak için onlara doğru şekilde bakarsınız.

33 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page